MIGREENIN HOITO


Jos sinulla on ollut migreenikohtauksia, sinun on hyvä olla tietoinen monista saatavilla olevista, apua tuovista hoidoista ja tekniikoista.
Toistaiseksi migreenin perimmäistä syytä estäviä lääkkeitä ei ole saatavilla, mutta saatavilla on apua tuovia hoitoja, joilla migreenioireita voidaan lievittää.

MIGREENIN HALLINTA

Ensimmäinen askel migreenin hallinnassa on pyrkiä tunnistamaan migreenin laukaisevat tekijät ja, jos mahdollista, välttämään niitä.

Lue lisää migreenin syistä ja laukaisevista tekijöistä

Jos sinulla on ollut migreenikohtauksia, terveelliset elämäntavat, kuten stressin rajoittaminen, terveellinen ruokavalio ja riittävä unensaanti, ovat erittäin tärkeitä yleisten laukaisijoiden välttämiseksi. Terveellisten elämäntapojen noudattaminen kiireisessä elämäntilanteessa ei ole aina helppoa, mutta migreenikohtausten määrää voi onnistua vähentämään tekemällä hyviä muutoksia mahdollisten laukaisevien tekijöiden välttämiseksi.

Lue lisää migreenin hallinnasta

Migreenilääkkeet

Saatavilla on kahdentyyppistä migreenihoitoa; ja lääkäri kertoo, mikä sopii sinulle parhaiten:

 • kohtaushoito
 • estohoito

Migreenin kohtaushoito

Kohtaushoidossa migreenilääkkeitä otetaan migreenikohtauksen aikana päänsäryn ja muiden migreeniin liittyvien oireiden lievittämiseen.
Esimerkkejä migreenin kohtaushoitoon käytettävistä lääkkeistä:

 • resepti- tai itsehoitokipulääkkeet
 • pahoinvointilääkkeet
 • triptaanit

Migreenin akuuttihoitoon käytettävät lääkkeet voivat aiheuttaa lääkepäänsärkyä eli kyseisten lääkkeiden liikakäyttö voi aiheuttaa itsessään uusia päänsärkyoireita. Keskustele lääkärin kanssa, jos arvelet tämän koskevan sinua.

Migreenin estohoito

Migreenin estohoidolla voidaan estää kohtauksien alkamista tai vähentää niiden esiintymistä. Estolääkkeitä otetaan säännöllisesti, vaikka migreenikohtauksia ei olisikaan. Lääkäri voi harkita estohoidon aloittamista jos kohtaukset haittaavat jokapäiväistä elämää, ovat vaikeita ja hankalia, niitä on yli 2–3 kertaa kuukaudessa tai lääkkeet eivät oikein tehoa tai ne aiheuttavat haittoja.

Useimmat migreenin estohoitoon käytettävät lääkkeet on alun perin kehitetty muiden vaivojen kuin migreenin hoitoon. Esimerkkejä migreenin estohoitoon nykyään käytettävistä lääkkeistä:

 • verenpainelääkkeet
 • masennuslääkkeet
 • epilepsialääkkeet
 • pistosmuotoinen neurotoksiini (eli botuliini, vain krooniseen migreenin estohoitoon)

 

Markkinoille on tullut uusia migreenin estohoitoon tarkoitettuja lääkkeitä, CGRP-estäjiä. Voit keskustella lääkärisi kanssa eri hoitovaihtoehdoista.

Muut migreenin hoitovaihtoehdot

Migreenin estohoitoon on saatavilla myös lääkkeettömiä vaihtoehtoja, ja niitä voidaan kokeilla lääkehoidon lisänä. Tällaisia ovat mm:

 • akupunktio
 • vitamiinit ja kivennäisaineet
 • neurostimulaatio.

Tärkeitä hoidon turvallisuuteen liittyviä varotoimia

 • Lääkkeiden liikakäytöstä johtuva lääkepäänsärky on syytä pitää mielessä. Kipulääkkeet ovat joskus välttämättömiä päänsäryn tai muun kivun hoidossa, mutta säännöllinen käyttö voi aiheuttaa liikakäytöstä. johtuvaa lääkepäänsärkyä. Liikakäyttö voi johtaa siihen, että lääke ei enää lievitä kipua vaan alkaa aiheuttaa päänsärkyä. Jos epäilet näin tapahtuneen, keskustele vaihtoehdoista lääkärin kanssa.
 • Älä muuta hoitoasi äläkä lopeta sinulle määrättyjen lääkkeiden käyttöä keskustelematta asiasta ensin lääkärin kanssa. Ota lääkkeet aina ohjeiden mukaisesti.
 • Käytä lääkkeitä varoen, jos olet raskaana tai imetät. Keskustele vaihtoehdoista lääkärin kanssa tai neuvolassa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa raskautta.

Käy lääkärissä säännöllisesti. Migreenioireet saattavat muuttua ajan myötä, joten hoitoa on tärkeää muuttaa muutosten perusteella, jotta hoito olisi varmasti sellaista kuin tarvitset. Migreenin hoidon kannalta on tärkeää pitää migreenipäiväkirjaa, esim. sovelluksen avulla, ja pitää lääkäri ajan tasalla säännöllisillä lääkärikäynneillä. Kerro lääkärille vastaanotolla, miltä sinusta tuntuu, miten migreeni vaikuttaa sinuun, miten hoito tehoaa ja ovatko oireesi tai elämäntapasi muuttuneet. Näin maksimoit mahdollisuutesi saada oikeanlaista hoitoa. Lääkäri voi räätälöidä sinulle parhaiten sopivat hoitovaihtoehdot, kun kerrot mm. migreenikohtausten vaikeusasteesta ja ajankohdista sekä hoidon vaikutuksesta.

Lähteet

 1. Käypä hoito: Migreeni Viitattu 18.12.2018

 2. Suomen Migreeniyhdistys Viitattu 18.12.2018 

 3. Russo AF. Calcitonin gene-related peptide (CGRP): a new target for migraine. Annu Rev Pharmacol Toxicol. 2015;55:533-552;

 4. Duodecim Terveyskirjasto.fi Viitattu 18.12.2018

Uppdaterad: 04-09-2018