MIGREENIN SYYT JA LAUKAISEVAT TEKIJÄT

Migreenin perimmäistä syytä ei tunneta tarkasti, mutta aivojen kemian ja hermojen muutosten uskotaan vaikuttavan migreenin kehittymiseen. Tällaisista häiriöistä aiheutuva migreenikohtaus voi tuntua eräänlaiselta ”aivokrampilta”, jonka kokeminen voi olla pelottavaa. Migreenikohtauksen voivat kuitenkin aiheuttaa erilaiset tekijät, mm:

 • ikä – migreeni alkaa yleensä myöhäisnuoruusiässä, ja tyypillisesti sitä esiintyy eniten 25–55-vuotiailla
 • geenit – migreenin esiintyminen suvussa voi suurentaa migreeniriskiä
 • sukupuoli – migreenin riski on naisilla enimmillään kolme kertaa suurempi kuin miehillä.

 

MIKÄ VOI
LAUKAISTA MIGREENIN?

Migreenin voi laukaista melkein mikä tahansa sään muutoksesta ruokaan. Laukaisevat tekijät vaihtelevat yksilöllisesti, mutta osa yleisemmistä laukaisevista tekijöistä on lueteltu jäljempänä.

Stressi

Fyysinen stressi ja rasitus voi aiheuttaa osalle migreenioireita. Tällaisia voivat olla mm. niskan ja/tai hartiaseudun jäykkyys tai jännitys, rasitus tai liiallisten paineiden asettaminen itselle tai rankka liikunta, etenkin, jos sellaiseen ei ole tottunut.

Voimakkaat tunnetilat kuten kiihtymys, ahdistuneisuus, sokki tai jännitys sekä näistä johtuva kaikenlainen stressi tai masentuneisuus voi johtaa migreeniin.


Uni

Nukkumistottumukset voivat vaikuttaa migreeniin. Nukkumistottumusten muutokset ja unen keskeytyminen voivat johtaa migreenikohtausten tihentymiseen. Sopiva unensaanti on erityisen tärkeää, sillä liiallinen tai liian vähäinen uni voi laukaista migreenikohtauksen. Unen merkitystä migreenin laukaisijana voi vähentää suunnittelemalla matkustamisen tarkemmin, välttämällä työskentelyä poikkeaviin aikoihin ja liiallista nukkumista viikonloppuisin.

Ruoka-aineet ja ruokavalio

Turhauttavaa kyllä, migreeniä laukaiseviin ruokiin kuuluu monien lempiruokia. Näitä ovat esimerkiksi suklaa, juusto ja muut maitotuotteet, sitrushedelmät, kala ja äyriäiset. Migreeniä sairastavien saattaa olla syytä välttää myös lisäaineita, kuten makeutusaine aspartaamia ja säilöntäaine mononatriumglutamaattia, sillä nämä voivat laukaista migreenin. Myös juomien sisältämät aineet, kuten kofeiini ja alkoholi, ovat tunnettuja migreenin laukaisevia tekijöitä.

Päänsäryn aikana ei välttämättä tee mieli syödä eikä juoda, mutta kannattaa muistaa, että ravinnonpuutteesta johtuva nestehukka ja matala verensokeri voivat aiheuttaa migreeniä. Pidä siis huolta itsestäsi ja yritä muistaa syödä ja juoda.


Aistiärsykkeet

Aistiärsykkeitä ovat kaikki ärsykkeet, jotka vaikuttavat aisteihin – tunto-, haju-, maku-, näkö- tai kuuloaistiin. Migreenikohtauksen voivat laukaista monet eri aistiärsykkeet, kuten:

 • kirkkaat valot
 • kovat äänet
 • voimakkaat hajut
 • välkkyvät valot.

 

Ympäristötekijät

Aistiärsykkeiden lisäksi muutkin ympäristötekijät voivat laukaista migreenin. Tällaisia tekijöitä ovat esimerkiksi seuraavat:

 • sään/ilmaston muutos
 • tunkkainen tai savuinen ympäristö.

 

Lääkkeet

Jotkin lääkkeet voivat laukaista migreenin, kuten:

 • tietyt unilääkkeet
 • tietyt ehkäisytabletit
 • hormonikorvaushoito.

Estrogeeni- ja progesteronihormonit ovat merkittäviä migreenin laukaisijoita naisilla. Osa naisista on herkempiä näiden hormoniarvojen vaihteluille kuukautiskierron aikana, mikä taas voi vaikuttaa migreeniin. Kuten minkä tahansa lääkkeen käytön yhteydessä, lääkärin kanssa on hyvä keskustella parhaista keinoista hallita migreeniä, etenkin, jos käyttää hormonihoitoa tai ehkäisytabletteja.

 

MIGREENIN LAUKAISIJOIDEN
TUNNISTAMINEN

Laukaisevat tekijät ovat yksilöllisiä, eikä niiden tunnistaminen ole aina helppoa. Tilannetta voi sekoittaa lisäksi se, että sama tekijä ei aina aiheuta migreeniä ja migreenikohtauksen voi aiheuttaa eri tekijöiden yhdistelmä. Aluksi saattaa olla vaikea tunnistaa, mikä migreenikohtaukset laukaisee, etenkin, jos kyseessä on useampi tekijä. Aiheuttajien selvittäminen voi olla hankalaa, jos työelämä ja sosiaalinen elämä on kiireistä ja tilanteeseen myötävaikuttavat myös muut tekijät, kuten kuukautiset tai ympäristön muutokset.

 

LAUKAISEVIEN
TEKIJÖIDEN SEURANTA

MIGREENIPÄIVÄKIRJAN
AVULLA

Migreenipäiväkirja on yksi tapa selvittää, mitkä tekijät saattavat laukaista migreenin. Saatat onnistua selvittämään migreenin laukaisevat tekijät, joista voit keskustella lääkärin, ystävien ja perheen kanssa.

Ota kirjaamasi tiedot mukaan lääkärin vastaanotolle. Voitte käydä kirjaamasi tiedot yhdessä läpi. Tietojen avulla voidaan tunnistaa laukaisevat tekijät ja laatia paras mahdollinen hoitosuunnitelma migreenikohtausten ehkäisemiseksi.

Lataa Migreenipäiväkirja
Tilaa Migreenipäiväkirja

 

Lähteet

 1. Käypä hoito: Migreeni Viitattu 18.12.2018
 2. Suomen Migreeniyhdistys Viitattu 18.12.2018
 3. Käypä hoito potilaalle: Migreeni Viitattu 18.12.2018

 

Uppdaterad: 04-09-2018