MIGREENIOIREET:
MILLOIN MIGREENI
ON MUUTAKIN KUIN
PELKKÄ PÄÄNSÄRKY?

Migreenikohtaukset voivat tunnetusti olla aika hirvittäviä. Jos sinulla on ollut migreenikohtauksia, tiedät liiankin hyvin, miten kivuliaita ja lamaannuttavia kohtaukset voivat olla. Tiedät myös, että migreeni ei ole vain päänsärkyä.

Migreenin tunnistettavin oire on yleensä ankara, sykkivä päänsärky, joka on tyypillisesti toispuolista ja pahenee liikkuessa.

Tämän lisäksi yleisimpiä migreenikohtauksen oireita ovat valo- ja ääniherkkyys, pahoinvointi, oksentelu ja voimattomuus. Muita migreenioireita voivat olla mm:

 • vatsakipu
 • ripuli
 • tasapainohäiriöt ja/tai huimaus
 • voimakas kuumuuden tai kylmyyden tunne
 • keskittymiskyvyn heikentyminen
 • tuoksuherkkyys
 • niska- ja hartiaseudun jäykkyys
 • hikoilu
 • näön hämärtyminen.

On hyvä huomata, että tiettyjä oireita esiintyy nimenomaan tietyissä migreenityypeissä. On tärkeää, että sinulla on hyvä käsitys omista oireistasi, jotta lääkäri pystyy tekemään oikean diagnoosin ja auttamaan sinua parhaalla mahdollisella tavalla oikean diagnoosin ja hoidon kannalta. 

 

MITÄ AURAT
OVAT

Migreenikohtauksen aikana esiintyvien oireiden lisäksi osalla ilmenee myös muita oireita ennen kohtausta. Ennakko-oireet ilmenevät yleensä muutamaa tuntia tai muutamaa päivää ennen migreenikohtausta, ja niitä voivat olla mm. mielialan, ruokahalun ja jaksamisen muutokset. Ennakko-oireiden jälkeen voi ilmetä auraoireita.

Aura saattaa kuulostaa omituiselta, mystiseltä tapahtumalta, mutta sanalla tarkoitetaan vain erilaisia ohimeneviä varoitusmerkkejä, joita esiintyy ennen migreenikohtausta. Aurallisia migreenikohtauksia kokeneet kuvailevat oireita usein seuraavasti:

 • näköhäiriöt – esim. valonvälähdykset, sahalaitakuviot tai näkökenttäpuutokset
 • tunnottomuus tai kihelmöinti (muistuttaa pistelyä) – alkaa tyypillisesti toisesta kädestä ja etenee käsivarteen ja kasvoihin
 • huimaus
 • puhevaikeus
 • tajunnan menetys (tämä on kuitenkin harvinaista)

Auraoireet kestävät yleensä 5 minuutista tuntiin. Auraoireet ovat usein merkki uhkaavasta migreenikohtauksesta, mutta niiden jälkeen voi myös esiintyä vain lievää migreeniä tai ei lainkaan päänsärkyä.

 

MIGREENIN VAIHEET

Migreeni alkaa yleensä varhaisessa aikuisiässä ja ensimmäinen migreenikerta voi olla erityisen huolestuttava tai pelottava. Pelkoa voi olla helpompi käsitellä, kun tietää, mitä kohtauksen aikana tapahtuu ja mitä on odotettavissa.

Migreenioireiden ja niiden aiheuttajien / laukaisevien tekijöiden ymmärtäminen helpottaa myös migreenistä kertomista ystäville, perheelle ja työtovereille. Tämä on erityisen tärkeää, jos sinusta tuntuu, että jäät paitsi tietyistä tapahtumista, tai jos migreeni vaikeuttaa sosiaalista elämääsi tai työstä suoriutumistasi. Migreenissä voi olla neljä keskeistä vaihetta, mutta kaikkia ei välttämättä esiinny:

1: ENNAKKO-OIREET

Migreeniin liittyvät ennakko-oireet (prodromaalioireet) ovat fysiologisia muutoksia, kuten ruokahalun, mielialan ja jaksamisen muutoksia. Oireita ilmenee yleensä muutamaa tuntia tai muutamaa päivää ennen kohtausta.

2: AURAOIREET

Osalla esiintyy neurologisia auraoireita, kuten valonvälähdyksiä ja/tai näkökenttäpuutoksia. Kaikkiin migreenityyppeihin ei kuitenkaan liity auraoireita, joten niitä ei esiinny kaikilla.

3: VARSINAINEN MIGREENIKOHTAUS

Migreenipäänsärky tai -kohtaus tarkoittaa kivuliasta, sykkivää päänsärkyä, joka on tyypillisesti toispuolista. Tähän liittyy yleensä muita oireita, kuten pahoinvointia ja/tai valo- ja ääniherkkyyttä.

4: JÄLKIOIREET

Jälkioireet voivat kestää muutaman tunnin tai useita päiviä varsinaisen migreenikohtauksen päätyttyä. Oireet muistuttavat migreenikohtauksen ennakko-oireita tai voivat olla ennakko-oireiden vastaoireita, kuten nälän tunne kohtauksen jälkeen, jos ennen kohtausta kärsit ruokahaluttomuudesta. 
 

 

APUA MIGREENIIN

Oikean diagnoosin saaminen ja hoidon aloittaminen on tärkeää. Jos sinulla on ollut jokin jäljempänä luetelluista oireista, kyse saattaa olla vakavammasta vaivasta. Mene heti lääkäriin, jos sinulla on jokin seuraavista1:

 • äkillinen, tuskallinen päänsärky, jollaista et ole kokenut ennen
 • päänsärky, johon liittyy kuumetta, niskan jäykkyyttä, sekavuutta, kouristelua, kahtena näkemistä, heikotusta tai tunnottomuutta
 • vaikeuksia puhua
 • toisen käsivarren tai molempien käsivarsien ja/tai kasvojen toispuolinen halvausoire tai heikkous.

Vaikka sinulla olisi ollut aiemmin päänsärkyä, mene lääkärin, jos päänsäryn luonne muuttuu tai päänsärky tuntuu yhtäkkiä erilaiselta. 

Käy myös potilasjärjestön, Suomen Migreeniyhdistyksen sivuilla, sieltä löydät paljon tietoa migreenistä. Potilasjärjestön kautta saat myös vertaistukea.

 

Lähteet

 1. Käypä hoito: Migreeni Viitattu 18.12.2018
 2. Suomen Migreeniyhdistys Viitattu 18.12.2018
 3. Käypä hoito potilaalle: Migreeni Viitattu 18.12.2018

Uppdaterad: 04-09-2018