MIGREENITYYPIT

12 migreenityyppiä, jotka on hyvä tuntea

On olemassa eri migreenityyppejä, joihin yleensä liittyy voimakas, sykkivä päänsärky, joka on tyypillisesti toispuolista. Muutamaa päivää ennen migreenikohtausta voi esiintyä ennakko-oireita, kuten mielialan, ruokahalun ja jaksamisen muutoksia. Koetut oireet voivat usein riippua migreenityypistä.

 

KOLME YLEISINTÄ
MIGREENITYYPPIÄ

Auraton migreeni

Auraton migreeni on yleisin migreenityyppi. Migreenikohtaus ilmenee yleensä ankarana, sykkivänä ja useimmiten toispuolisena päänsärkynä, joka voi kestää neljästä tunnista kolmeen vuorokauteen.

Aurallinen migreeni 

Aurallinen migreeni tarkoittaa, että ennen päänsärkyä voi esiintyä auraoireita. Auraoireita ovat monet erilaiset neurologiset oireet, jotka voivat kestää 5–60 minuuttia ennen päänsäryn alkamista. Auraoireita ovat erilaiset neurologiset häiriöt, kuten näkökenttäpuutokset, puheen puuroutuminen ja huimaus.

Särytön migreeni

Säryttömässä migreenissä ilmaantuu migreenin varoitusmerkkejä eli auraoireita (neurologisia häiriöitä) – mutta päänsärkyä ei esiinny.

 

MUILLA MIGREENITYYPEILLÄ ON
ERILAISIA OIREITA

 • Kroonisesta migreenistä on kyse, kun migreenipäiviä on kuukaudessa ainakin 15.
 • Verkkokalvomigreeni (retinaalinen migreeni) on migreenin muoto, johon liittyy toisen silmän näön menetys tai häiriö.
 • Vatsamigreeni (abdominaalimigreeni) on migreenin muoto, joka ilmenee vatsaoireina eikä päänsärkynä ja aiheuttaa vatsakipua, pahoinvointia ja oksentelua. Tämä migreenityyppi on yleisempi lapsilla.
 • Kuukautismigreeni liittyy naisen kuukautiskiertoon, ja sen alkamisajankohta vaihtelee yleensä ensimmäisestä vuotopäivästä pari vuorokautta taakse- tai eteenpäin.
 • Aivorunkomigreeni (basilaarimigreeni) voi aiheuttaa tasapainohäiriöitä, kahtena näkemistä, puhevaikeutta ja pyörtymistä.
 • Hemipleginen migreeni on harvinainen mutta vaikea migreenin muoto, joka aiheuttaa ohimenevän, yleensä toispuolisen halvauksen. Osalla auraoireet voivat kestää jopa muutaman viikon.
 • Silmämigreeni on myös harvinainen migreenin muoto, johon liittyy silmän lihasheikkous. Tätä muotoa esiintyy etenkin nuorilla. Päänsäryn lisäksi ilmenee silmäoireita, kuten mustuaisten laajenemista, silmien liikuttamisvaikeutta ja yläluomien riippumista.
 • Vestibulaarinen migreeni (huimausmigreeni) voi aiheuttaa tasapainoa häiritseviä oireita, kuten heitehuimausta ja kiertohuimausta.
 • Status migrenosus on migreenikohtaus, joka jatkuu vähintään kolme vuorokautta. Tähän migreenin muotoon liittyy myös nestehukan ja unenpuutteen riski pitkittyneen kivun ja oksentelun takia.
 • Oman migreenityypin tunnistaminen tai ainakin käsitys omista migreenioireista voi auttaa sinua saamaan oikean diagnoosin ja mahdollisimman hyvän hoitosuunnitelman.

 

MIKÄ MIGREENITYYPPI SINULLA ON?

Migreenityyppejä on useita, joten lääkärin tekemä oikea diagnoosi on olennaista migreenin hallinnan kannalta. Migreenin seurannasta migreenipäiväkirjan avulla voi olla apua. On tärkeää kertoa tarkasti lääkärille, millaisia oireita sinulla on ja miten migreeni sinuun todella vaikuttaa.

 


Lähteet

 1. Käypä hoito: Migreeni Viitattu 18.12.2018

 2. Suomen Migreeniyhdistys Viitattu 18.12.2018
 3. Headache Classification Subcommittee of the International Headache Society

Uppdaterad: 04-09-2018